Комисията по досиетата обяви вчера имената на трима души от администрацията

...
Комисията по досиетата обяви вчера имената на трима души от администрацията
Коментари Харесай

Не, никога не съм бил агент на ДС!

Комисията по досиетата разгласи през вчерашния ден имената на трима души от администрацията на Народното събрание като свързани с някогашната Държавна сигурност. Сред тях е и името на Спас Ташев.

Днес господин Ташев изпрати до редакцията право на отговор, което публикуваме:

Уважаема редакция,

В изданието Ви е поместена информация, основаваща се на произлизаща от Комисията по досиетата информация, че съм бил обвързван с някогашната Държавна сигурност като неин сътрудник.

Отнасям се с почитание и схващане по отношение на нуждата от откриване на закононарушенията на комунистическия режим и тяхното разгласяване за разкъсване вечно с тези порочни практики. За страдание в информацията на Комисията по досиетата се разкрива единствено една дребна част от откритите обстоятелства, друга част се заличава, а трета се прикрива съзнателно, с цел да не станат ясни точно порочните незаконни практики на комунистическия наказателен уред.

Много преди Комисията по досиетата, самичък съм огласил обстоятелството, че в архива на Държавна сигурност съществува мое агентурно досие, основано когато съм бил 18-годишен възпитаник. Състои се от 5 страници и съдържа общоприетите документи в бланкова форма за регистрирането на един сътрудник като документ на оперативния служащ, регистрационна бланка, регистрационен дневник. Нито един от тези документи не произлиза от мен. „ Истината " в информацията на Комисията по досиетата обаче свършва до тук.

Комисията умишлено премълчава обстоятелството, че в персоналното ми дело е приложено и заричане за съдействие от мое име. Никога не съм подписвал сходен документ, също така същият е подправен очевидно и с невъоръжено око. След провеждането на съдебно-графологична експертиза, напълно кредитирана от съда, той бе разгласен за неистинен. Комисията по досиетата се съобрази с този факт, само че вместо да уточни, че в делото ми е прибавен подправен документ, тя просто го заличи, като че ли той не съществува. С прикриването от страна на Комисията по досиетата на сходен документ в действителност се заличава незаконната процедура на Държавна сигурност да се основават подправени документи за лица, които след това да бъдат употребявани в опит за тяхното дискредитиране.

Освен това в архива на същата тази Комисия по досиетата е съхранена достоверна информация, че през интервала, когато съм регистриран като сътрудник на Шести отдел на Държавна сигурност, същият Шести отдел на същата Държавна сигурност води против мен като малолетен възпитаник дело за оперативна инспекция с багра „ Противодържавна пропаганда и агитация ". На делото е поставена резолюция, че следва да бъда „ профилактиран " и това се изрази в мое задържане под стража и провеждането в продължение на една година на следствени дейности с физически и душевен репресии, в това число и закани за възбрана за довеждане докрай на приблизително обучение. Оригиналните документи за тези събития дълго време бяха укривани от мен от страна на Комисията по досиетата, което е още един образец за порочна процедура.

Съвсем не е инцидентен обстоятелството, че от страна на Европейската платформа за памет и съвест, която е европейския аналог на Комисията по досиетата, бе отказано групово участие на последната, защото тя се управлява от щатен чиновник на някогашния комунистически наказателен уред – в тази ситуация неин ръководител е капитанът от Народната милиция Евтим Костадинов.

В умозаключение желая да подчертая, че в никакъв случай не съм бил помощник на Държавна сигурност. Ако съм бил подобен, през 20-те години на моите периодически разгласявания от страна на Комисията по досиетата, името ми все някъде щеше да бъде разкрито като осведомител. Очевидно е, че въпросният закон за досиетата би трябвало да се добави, с цел да се разкриват и афишират всички документи на някогашната Държавна сигурност, в това число и нейните репресивни дейности. Тогава ще стане ясно, че в тогавашното българско общество с изключение на сътрудници, е имало и лица, които са се противопоставяли на тоталитарния режим. А това са обстоятелства, с които човек би трябвало да се гордее, а не да се срами и да става обект на публично неодобрение.

Прилагам: Заверено копие от Комисията по досиетата на дълго време укривания от нея картон пример 3 за формираното против мен дело за оперативна инспекция с псевдоним „ Патриота " и с багра „ Противодържавна пропаганда и агитация ". На документа ясно се чете, че съм възпитаник и ръкописно поставената резолюция да бъда профилактиран в продължение на една година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР